عنوان: عدم توجه به نظریه‌ی کارشناسی

پیام: عدم توجه دادگاه به نظریه کارشناسی درخصوص علت تامه تصادف منجر به فوت و صدور حکم بر خلاف آن که به منزله رد بلادلیل نظرات کارشناسی است، از موارد نقض حکم و رسیدگی مجدد است.
مستندات: ماده 477 قانون آیین دادرسی کیفری-
شماره دادنامه قطعی :

تاریخ دادنامه قطعی :
1398/09/25
گروه رأی:
کیفری
آراء منتخب پرونده:

عین عبارت چاپ متن متن تجمیعی پرونده

رأی خلاصه جریان پرونده

خلاصه جریان پرونده:
طبق نظریه ابرازی سه نفر کارشناسی تصادفات راجع به وقوع یک فقره تصادف بین کامیون ایسوزو و پیکان سواری با مشخصات انتظامی اعلامی که منتهی به وقوع حریق خودرو پیکان و فوت راننده و سرنشین گردیده هر یک از نامبردگان به تساوی تقصیر کار اعلام گردیده اند. خانم ف. ا. و خانم ع. د. فرزند ح. خود را ورثه مرحوم ح. ا. و خانم م. د. ( سرراننده و سرنشین خودرو پیکان ) معرفی و ضمن شکایت به نظریه کارشناس اعتراض کرده است.و به همین ترتیب سایر ورثه هم به نظریه اعتراض کرده اند. شعبه **طی دادنامه *در پرونده کلاسه *به این استدلال … به هر حال چون از نظر این مرجع متهم ( اقای ی. خ. ش. ) به عنوان راننده کامیون بایستی توجه کامل به جلو می داشته است.تا به محض مشاهده ی خودرو یا هر مانعی در جلوی خود برخوردی با ان نمی داشت و قبل از برخورد با ان با توقف می نمود و یا از کنار ان عبور می نمود. بنابراین دادگاه همه ی تقصیر را در حادثه متوجه متهم دانسته و حکم به محکومیت وی به پرداخت یک فقره دیه مرحوم در حق اولیای دم و تحمل شش ماه زندان تعزیری صادر نموده است. محکوم علیه از رای صادره تجدیدنظرخواهی و بنا به تکلیف دادگاه تجدیدنظر به دادگاه بدوی موضوع به هیات سه نفره کارشناس رسمی دادگستری ارجاع و به شرح نظریه نهایی علت نامه تصادف را بی احتیاطی از جانب راننده سواری پیکان به شماره *به علت عدم رعیات حق تقدم عبور هنگام ورود به راه اصلی ( نقض ماده ی ۱۳۸ ایین نامه راهور ) تشخیص داده است. شعبه *طی دادنامه *مستند به نظریه هیات سه نفره کارشناسی دادنامه تجدیدنظرخواسته را تایید کرده است. که اقای رییس کل وقت سازمان *مستند به نظریه هیات سه نفره کارشناسی دال بر تقصیر راننده مرحوم عقیده داشته رای صادره خلاف بین شرع است.و اعمال ماده ی ۴۷۷ را پیشنهاد نموده است.گروه مشاورین معاونت قضایی به شرح استدلال این که کارشناس یک نفره هر یک از رانندگان را به میزان پنجاه درصد مقصر تشخیص داده و هیات سه نفره هم راننده پیکان را به طور صد در صد مقصر شناخته است.اقدام محاکم رسیدگی کننده بر رد نظریه کارشناسی مدلل نمی باشد. و رد بلادلیل نظرات کارشناسی خلاف موازین و مستلزم نقض و رسیدگی مجدد می باشد. ( عضو ممیز: برخلاف نظریه گروه مشاورین در پرونده با توجه به شدت تصادف منجر به فوت از همان ابتدای هیات سه نفره نظریه اولیه را اعلام داشته اند ) مراتب محضر ریاست معظم قوه قضاییه رسیده و ایشان هم رای موضوع دادخواهی را از مصادیق مواد ۴۷۷ و ۴۷۸ قانون ایین دادرسی کیفری تشخیص داده و با تجویز اعاده دادرسی موافقت کرده اند. پرونده به دیوان عالی کشور ارسال و جهت رسیدگی به این شعبه ارجاع شده است.
هیات شعبه در تاریخ بالا تشکیل گردید. پس از قرائت گزارش اقای ع. ح. عضو ممیز و ملاحظه اوراق پرونده مشاوره نموده چنین رای می دهد:

رأی متن رأی

رای
نظریه اولیه کارشناسان در برگ شرح واقعه تصادف که ممهور به مهر دو نفر افسر کاردان فنی ( کارشناس ) و مهر پاسگاه *می باشد. هر یک از رانندگان را به میزان ۵۰ درصد در بروز و حدوث واقعه تصادف مقصر تشخیص داده اند. ص ۴ دادگاه بدوی با اظهارنظر شخصی و بدون توجه به نظریه مذکور تمام مسئولیت تصادف را متوجه متهم ( راننده کامیون ایسوزو به شماره انتظامی ...اعلام داشته و بر این مبنا مبادرت به صدور حکم نموده است.با اعتراض تجدیدنظرخواهی محکوم علیه و در راستای رسیدگی به اعتراض نامبرده به نظریه کارشناس ، دادگاه مبادرت به اخذ نظریه هیات سه نفره کارشناسی نموده و هیات مذکور به طور مطلق مسئولیت را متوجه راننده اتومبیل پیکان سواری به شماره انتظامی ... اعلام داشته اند ص ۵۳ با این وصف دادگاه با استناد به این نظریه که دلالت بر بی تقصیری متهم ( محکوم علیه ) دارد. رای بدوی در محکومیت وی را تایید نموده که واجد اشکال بین شرعی و قانونی می باشد. لذا در راستای کشف واقع و احراز این مطلب که علت تامه تصادف به لحاظ تهافت و اختلاف در نظرات کارشناسی چه می باشد. مستلزم تحصیل نظریه کارشناسی بالاتر ( ۵ نفره ) و صدور رای بر مبنای حاصل ان است.رسیدگی ناقص تشخیص داده می شود. با پذیرش اعاده دادرسی که مورد موافقت ریاست محترم قوه قضاییه قرار گرفته است.و مستند به ماده ۴۷۷ قانون ایین دادرسی کیفری با نقض دادنامه شماره *رسیدگی مجدد به همان دادگاه ارجاع می گردد. تا پس از رفع نقص رای مقتضی صادر نمایند.
شعبه *
مستشار: ح. م. مستشار: ع. ح.

نقد رأی

تعدادموافق: 0 ـ تعدادمخالف: 0

نقدهای شما