عنوان: پذیرش صلاحیت محاکم ایران در دعوای اسم تجاری علیرغم توافق قراردادی

پیام: دادگاه های ایران در دعوای اعتراض به استفاده از نام تجاری توسط خوانده ایرانی و ابطال ثبت تجاری آن صالح به رسیدگی اند هر چند که در قرارداد فی مابین طرفین صلاحیت انحصاری کشور دیگری قید شده باشد.
مستندات:
شماره دادنامه قطعی :
9109970221200906
تاریخ دادنامه قطعی :
1391/07/15
گروه رأی:
حقوقی
آراء منتخب پرونده:

عین عبارت چاپ متن متن تجمیعی پرونده

رأی دادگاه بدوی

در خصوص دعوی آقای م.خ. به وکالت از شرکت های پ. و ر. و پ.ب. به طرفیت 1- شرکت پ.الف. با وکالت آقایان س.2- اداره ثبت شرکت ها مبنی بر منع و توقف هرگونه استفاده از کلمه پلیکان در نام تجاری شرکت خوانده و الزام خواندگان به حذف این واژه از نام تجاری پلیکان ایران که خواسته در جلسه اول رسیدگی به ابطال نام تجاری و حذف واژه پلیکان از نام تجاری و منع استفاده از این واژه اصلاح شده است دادگاه با توجه به محتویات پرونده و اظهارات و مدافعات وکلای اصحاب دعوی اولاً ایراد به سمت وکیل خواهان با توجه به اینکه وکالت نامه ابرازی در خارج از کشور در یکی از دفاتر اسناد رسمی تنظیم گردیده و توسط مقامات جمهوری اسلامی تأیید شده است مع الوصف ایراد معنونه غیر وارد است ثانیاً درخواست اخذ تأمین از خواهان با استناد به ماده 144 قانون آیین دادرسی مدنی با توجه به عضویت کشورهای ایران و آلمان در کنوانسیون پاریس برای حمایت از مالکیت صنعتی و ثبت علامت تجاری خواهان در ایران و لزوم حمایت از آن به موجب مواد 2 و 6 خامس کنوانسیون و برخورداری حقوق مساوی مانند اتباع داخلی و حق مراجعه به محاکم برای دادخواهی و معافیت اتباع داخلی از ایداع تأمین در جریان دادخواهی لذا ایراد مذکور نیز غیر وارد تشخیص و مردود اعلام می گردد ثالثاً در خصوص ایراد عدم صلاحیت معنونه از سوی وکلای خوانده اول نظر به اینکه مستند خواهان قرارداد مورخ اول جولای 2000 میلادی برابر با 1/4/1379 شمسی می باشد که در کشور آلمان فی مابین اصحاب دعوی تنظیم شده و به موجب ماده 17 قرارداد مقرر گردیده است در صورت بروز هر گونه اختلاف در رابطه با این قرارداد منحصراً دادگاه های آلمان صالح به رسیدگی و قانون حاکم هم قانون آلمان است و با توجه به اصل حاکمیت اراده و نظر به اینکه قضیه حاضر نسبت به مواد 966 و 971 و 975 قانون مدنی مورد استناد وکیل خواهان خروج موضوعی دارد لذا با وارد تشخیص دادن ایراد مذکور مستنداً به ماده 2 قانون آیین دادرسی مدنی دعوی مطروحه را غیر قابل استماع تشخیص داده و قرار رد آنرا صادر و اعلام می دارد قرار صادره ظرف مهلت بیست روز پس از ابلاغ قابل تجدیدنظرخواهی در محاکم تجدیدنظر تهران می باشد.
رئیس شعبه 3 دادگاه عمومی حقوقی تهران - احمدی

رأی دادگاه تجدیدنظر استان

در این پرونده 1- شرکت ر. 2- شرکت پ. هر دو با وکالت آقای م.خ.به طرفیت 1- شرکت پ. الف. با وکالت آقایان س. 2- الف.نسبت به دادنامه شماره 0718-28/8/90 شعبه سوم دادگاه عمومی حقوقی تهران تجدیدنظرخواهی کرده اند. بر اساس دادنامه موصوف، دعوی تجدیدنظرخواهان ها به خواسته ابطال و حذف واژه پلیکان از نام تجاری تجدیدنظرخوانده و منع استفاده از واژه پلیکان، با این استدلال که مستند دعوی قراردادی است که در کشور آلمان تنظیم شده و به موجب ماده 17 آن مقرر گردیده در صورت بروز هرگونه اختلاف در رابطه با این قرارداد منحصراً دادگاه های آلمان صالح به رسیدگی بوده و قانون حاکم هم قانون آلمان است و با توجه به اصل حاکمیت اراده و نظر به اینکه قضیه حاضر نسبت به مواد 966-971-975 قانون مدنی خروج موضوعی دارد غیر قابل استماع تشخیص گردیده، قرار رد دعوی صادر شده است به عقیده این دادگاه، دادنامه معترضٌ عنه مخدوش بوده و قابل تأیید نمی باشد زیرا مطابق ماده 971 قانون مدنی دعاوی از حیث صلاحیت محاکم تابع قانون ملی است که در آنجا اقامه می شود و مطابق مواد 11 و 13 قانون آیین دادرسی مدنی و ماده 59 قانون ثبت اختراعات، طرح های صنعتی و علائم تجاری مصوب 1386 در دعاوی بازرگانی خواهان می تواند به دادگاه محل اقامت خوانده، دادگاه محل انعقاد قرارداد و یا دادگاه محل اجرای قرارداد رجوع کند و با توجه به اینکه در مانحن فیه محل اقامت خوانده تهران می باشد و محل اجرای تعهد نیز تهران است دادگاه های تهران صلاحیت رسیدگی به دعوی را دارا می باشند در نتیجه دادگاه بدوی صالح به رسیدگی بوده است.بنابه مراتب یادشده به تجویز ماده 353 قانون آیین دادرسی مدنی دادنامه تجدیدنظرخواسته که درمخالفت باموازین و مقررات قانونی صادر شده نقض پرونده جهت رسیدگی ماهوی به دادگاه بدوی ارسال می گردد این رأی قطعی است.
رئیس شعبه 12 دادگاه تجدیدنظر استان تهران- مستشار دادگاه
دوبحری - نورزاد

نقد رأی

تعدادموافق: 0 ـ تعدادمخالف: 0

نقدهای شما