عنوان: مرجع احراز رابطه کارگری درفرض عدم پرداخت حق بیمه ازسوی کارفرما

پیام: در صورتی که کارگر مدعی اشتغال باشد و کارفرما با ارسال لیستْ مراتب را گواهی اما حق بیمه را پرداخت نکرده باشد احراز موضوع با سازمان تامین اجتماعی خواهد بود.

عنوان: تكليف کارفرما و سازمان تأمین اجتماعی در پرداخت حق بیمه كارگر

پیام: کارفرما مکلف به پرداخت حق بیمه مربوط به هر ماه، حداکثر تا آخرین روز ماه بعد و ارسال صورت مزد یا حقوق بیمه شدگان به سازمان تأمین اجتماعی میباشد.

عنوان: ملاك سازمان تأمين اجتماعي در محاسبه سوابق بيمه اي كارگر

پیام: سازمان تأمين اجتماعي جهت محاسبه سوابق بيمه اي كارگر، ليست ارسالي توسط كارفرما را ملاك عمل قرار ميدهد.
مستندات: ماده 39 قانون تأمین اجتماعی- رأی وحدت رویه شماره 720 مورخ 1390/03/03 هیأت عمومی دیوان عالی کشور- رأی شماره 600 مورخ 1393/04/02 هیأت عمومی دیوان عدالت اداری-
شماره دادنامه قطعی :
9509970955600412
تاریخ دادنامه قطعی :
1395/02/14
گروه رأی:
اداری
آراء منتخب پرونده:

عین عبارت چاپ متن متن تجمیعی پرونده

رأی شعبه بدوی دیوان عدالت اداری

در خصوص شکایت شاکی علیه مشتکی عنه [سازمان تامین اجتماعی شعبه صوفیان اذربایجان شرقی و اموزش و پرورش بخش صوفیان]مبنی بر پذیرش حق بیمه ایام اشتغال و احتساب آن در سابقه با توجه به مفاد رأی شماره . . . مورخه . . . صادره از هیات حل تشخیص اداره تعاون کار و رفاه اجتماعی که طی آن اشتغال شاکی از . . . تا تاریخ . . . تائید گردیده و بر اساس آن کارفرما مکلف به پرداخت حق بیمه ایام اشتغال شاکی گردیده است. بنابراین به استناد بند الف ماده 4 و مواد 36 و 39 قانون تامین اجتماعی و با عنایت به مطالب صدر الذکر خوانده موظف به پذیرش حق بیمه ایام فوق الذکر و احتساب آن می باشد. فلذا شکایت شاکی وارد تشخیص و حکم به ورود آن صادر و اعلام می گردد. در مورد شکایت علیه خوانده ردیف دوم با توجه به اینکه شکایت متوجه خوانده ردیف دوم نمی باشد به استناد بند پ ماده 53 قانون تشکیلات و آئین دادرسی دیوان عدالت اداری قرار رد شکایت صادر و اعلام می گردد. رأی صادره وفق ماده 65 قانون تشکیلات و آئین دادرسی دیوان ظرف 20 روز ازتاریخ ابلاغ، قابل اعتراض در شعب تجدید نظر دیوان عدالت اداری است.
رئیس شعبه 37 دیوان عدالت اداری - چاوشی

رأی شعبه تجدیدنظر دیوان عدالت اداری

تجدید نظرخواهی نسبت به دادنامه شعبه بدوی وارد و موجه است. زیرا مطابق ماده 39 قانون تامین اجتماعی کارفرما مکلف است حق بیمه مربوط به هر ماه را حداکثر تا آخرین روز ماه بعد به سازمان بپردازد. همچنین صورت مزد یا حقوق بیمه شدگان را به ترتیبی که در آئین نامه طرز تنظیم و ارسال صورت مزد به تصویب شورای عالی سازمان رسیده است اقدام نماید. بنابراین ملاک عمل واحدهای اجرایی سازمان در محاسبه سابقه مندرجات لیست های ارسالی کارفرما می باشد و در صورتی که کارگر مدعی اشتغال است و کارفرما با ارسال لیست مراتب را گواهی و حق بیمه را پرداخت نکرده است بر طبق رای وحدت رویه شماره 720-90/03/03 هیأت عمومی دیوان عالی کشور و رأی شماره 600-92/04/02 هیأت عمومی دیوان عدالت اداری، احراز موضوع با سازمان تامین اجتماعی می باشد تا با تحقیق و بررسی و انجام بازرسی در جهت جلوگیری از تضییع حقوق احتمالی کارگر اقدام نماید و در شرایطی که سازمان تأمین اجتماعی در این خصوص تصمیمی اتخاذ نکرده است و دیوان هم براساس ماده 10 قانون تشکیلات و آئین دادرسی دیوان مصوب 92 به تصمیمات و اقدامات واحدهای دولتی و ... رسیدگی می نماید، موردی برای تسلیم دادخواست به دیوان وجود نداشته است. لذا به استناد ماده 71 قانون تشکیلات، ضمن نقض رای شماره 2711 شعبه 37 بدوی قرار رد شکایت شاکی صادر می گردد. شاکی می تواند در جهت اثبات موضوع با ارائه مدارک، خواسته خود را بدواً از طریق سازمان تامین اجتماعی پیگیری نماید. این رای قطعی است.
رئیس شعبه ششم تجدیدنظردیوان عدالت اداری ـ مستشار شعبه
مهدوی ـ عزیزی

نقد رأی

تعدادموافق: 0 ـ تعدادمخالف: 0

نقدهای شما