عنوان: مرجع صالح در اعتراض به رای هیات حل اختلاف ثبتی

پیام: رسیدگی به هرگونه اعتراض نسبت به آراء هیئت حل اختلاف ثبتی در صلاحیت دادگاه عمومی حقوقی است؛ حتی اگر هیأت مذکور، متقاضی ثبت را ذیحق نداند.
مستندات: ماده 3 قانون تعیین تکلیف وضعیت ثبتی اراضی و ساختمانهای فاقد سند رسمی-
شماره دادنامه قطعی :
9309980900041787
تاریخ دادنامه قطعی :
1394/02/02
گروه رأی:
حقوقی
آراء منتخب پرونده:

عین عبارت چاپ متن متن تجمیعی پرونده

رأی خلاصه جریان پرونده

در این پرونده آقای ع. الف. ر. دادخواستی به طرفیت اداره ثبت اسناد و املاک شهرستان... بخواسته اعتراض به رأی شماره 1000385 – 1393/1/26 صادر شده از سوی هیأت حل اختلاف موضوع قانون تعیین تکلیف وضعیت ثبتی اراضی و ساختمانهای فاقد سند رسمی تقدیم دیوان عدالت اداری کرده است و شعبه هفتم آن دیوان به موجب رأی شماره 701319 – 1393/6/12 رسیدگی به موضوع را در صلاحیت خود ندانسته و به اعتبار شایستگی محاکم عمومی حقوقی اعلام نظر کرده است که به شعبه دوم دادگاه حقوقی اراک ارجاع و این شعبه به موجب رأی شماره 201018 – 1393/10/21 ضمن اعلام نقص تحقیقاتی پرونده را پس از نقض رأی معترض عنه به هیأت مربوط اعاده نموده است ، پس از ابلاغ این رأی به خواهان و اداره ثبت اسناد و املاک اراک آقای ر.ص.مدیر کل ثبت به آن اعتراض به تقاضای تجدیدنظر کرده است که به شعبه پنجم دادگاه تجدیدنظر استان مرکزی ارجاع و این شعبه به موجب رأی شماره 7001305 – 1393/12/13 رسیدگی به خواسته مذکور را در صلاحیت دیوان عدالت اداری دانسته و با صدور قرار عدم صلاحیت به شایستگی دیوان عدالت اداری و حدوث اختلاف پرونده را به دیوان عالی کشور ارسال کرده است که به این شعبه ارجاع و تحت نظر است متن قرارهای طرفین اختلاف هنگام شور قرائت خواهد شد. هیأت شعبه در تاریخ بالا تشکیل گردید پس از قرائت گزارش آقای غلامحسین حیدری عضو ممیز و ملاحظه اوراق پرونده درخصوص حل اختلاف در صلاحیت مشاوره نموده چنین رأی میدهد :

رأی شعبه دیوان عالی کشور

درخصوص اختلاف در صلاحیت حادث شده بین شعبه هفتم دیوان عدالت اداری و شعبه پنجم دادگاه تجدیدنظر استان مرکزی راجع به دادخواست آقای ع.الف. . به طرفیت اداره ثبت اسناد و املاک شهرستان .... به خواسته صدور حکم بر نقض رأی صادر شده از سوی هیأت حل اختلاف موضوع قانون تعیین تکلیف وضعیت ثبتی اراضی و ساختمانهای فاقد سند رسمی به شماره 1000285 – 1393/1/26 و ارجاع پرونده هیأت هم عرض به شرحی که در قرارهای صادر شده از مراجع قضائی بالا بازتاب یافته است با توجه به اینکه براساس مفهوم ماده 3 قانون مارالذکر چنانچه اشخاص ذینفع نسبت به آراء صادر شده از سوی هیأت مزبور اعتراض داشته باشند بایستی مراتب اعتراض خود را به دادگاه عمومی محل تقدیم نمایند و این امر بر خلاف استنباط شعبه پنجم دادگاه تجدیدنظر استان مرکزی منصرف از مواردی که هیأت ، متقاضی ثبت را ذیحق نمی داند نیست و به عبارت دیگر مطلق اعتراض به آراء هیئت را شامل می شود و از طرفی اصل بر صلاحیت ذاتی محاکم دادگستری است مگر اینکه قانون استثناء کرده باشد و در ما نحن فیه استثناء قانونی وجود ندارد و در نتیجه نظر دیوان عدالت اداری صائب است و مستنداً به ماده 27 قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی با اعلام صلاحیت شعبه پنجم دادگاهتجدیدنظر استان مرکزی حل اختلاف می نماید.
شعبه 37 دیوان عالی کشور- رئیس و عضو معاون
سید عباس بلادی - غلامحسین حیدری

نقد رأی

تعدادموافق: 0 ـ تعدادمخالف: 0

نقدهای شما