معرفی و راهنمای سامانه ملی آراء قضایی

مقدمه

طراحی «سامانه ملی آرای قضایی » از ابتدای سال 1399 به منظور رفع کاستی¬ها و محدودیت¬های سامانه¬های مورد استفاده قبلی و برای تحقق سیاست ابلاغی رییس محترم قوه قضاییه مبنی بر انتشار و نقد حداکثری آرای قضایی در کشور، در دستور کار پژوهشگاه قوه قضاییه و پژوهشکده تخصصی و ذی¬ربط آن، پژوهشکده استخراج و مطالعات رویه قضایی، قرار گرفت و به فضل الهی و با عنایات معصومین خاصه امام حسن مجتی صلوات الله و سلامه علیهم اجمعین در پانزدهم ماه مبارک رمضان و سال¬روز میلاد کریم اهل بیت، نسخه اول رویتی آن در بستر اینترنت در اختیار عموم قرار گرفت.
با استمرار توفیقات الهی، از آن زمان تاکنون با تلاش خستگی ناپذیر و شبانه¬روزی و بسیار فشرده همکاران محترم، نسخه اولیه دچار تغییرات متعدد و شگرف شده است که در نوع خود بی¬نظیر محسوب می¬گردد.
متن مختصر حاضر، تنها بخشی از برنامه جامع برای تکمیل این سامانه است و ارائه آن با هدف آشنایی مخاطبان محترم به وضعیت کنونی و همچنین افق سامانه موصوف در آینده است.
باید دانست که این نسخه، محصول کار بسیار گسترده پردازش آرای قضایی است که تنها بخشی از آثار آن به اقتضای کاربردهای عمومی ، در نسخه رویتی در اختیار عموم قرار می¬گیرد و به تدریج نیز به قابلیت¬های آن افزوده خواهد شد.
اهم قابلیت¬های کنونی و در دست اقدام این سامانه را در چند محور زیر می¬توان بیان کرد:
1. قرار گرفتن بیش از چهل و یک هزار ( 000/41) رای در نسخه داخلی، برای بازبینی، پردازش و انتشار.
2. قرار گرفتن و انتشار حدود هفده هزار و چهارصد ( 400/17) رای در دسترس عموم.
3. انجام تمام مراحل مربوط به پردازش و انتشار آرای قضایی به صورت یک¬پارچه در این سامانه و بدون کمک مبنایی از سامانه¬های دیگر.
4. امکان ایجاد سطوح صف و ستاد در پژوهشگاه و دادگستری¬های کل کشور برای پردازش و انتشار آرای قضایی.
5. پیش¬بینی حداقل نه(9) صفحه اطلاعاتی با ده¬ها مولفه¬ برای هر پرونده و آرای آن، با امکان تکمیل خودکار و یا دستی مولفه¬ها، از جمله شماره و تاریخ رای، قاضی و مرجع صادر کننده رای، موضوع اصلی و فرعی، نتیجه رای از حیث پذیرش و رد دعوی در شقوق مختلف مبتنی بر نیازهای علمی و اجرایی مخاطبان، با قابلیت جستجو و گزارش¬گیری تکی و ترکیبی در خصوص تمام مؤلفه¬ها.
6. دارا بودن یک کارپوشه داخلی کامل برای کاربران متولی پردازش و انتشار آراء به منظور تسهیل و فرآیند کار و نظارت بر آن.
7. تعیین سطوح دسترسی مختلف و متعدد برای کاربران بیرونی با امکان ارائه نظر و پیشنهاد.
8. امکان گزارش¬گیری¬ متنوع از کاربران بیرونی مبتنی بر تنوع جغرافیایی، مدرک تحصیلی، شغل و غیره با فرض ضرورت ثبت نام کاربران بیرونی برای استفاده از سامانه و ارائه اطلاعات حداقلی از خود.
9. لحاظ ترتیبات امنیتی لازم با توجه به نحوه پیاده¬سازی سامانه در بستر داخلی یا اینترنت برای ورود اطلاعات و همچنین پشتیبانی مستمر و بدون تاخیر از آن.
10. انواع جستجوی ساده و پیشرفته نسبت به اطلاعات وارده شده به سامانه، توسط کاربران درونی و بیرونی.
11. امکان انتقال (convert ) خودکار آرای قضایی از cms قوه قضاییه به این سامانه با هدف کاهش حداکثری انتقال دستی اطلاعات و صرفه¬جویی چشم¬گیر در منابع مالی و نیروی انسانی و افزایش سرعت و دقت لازم در روند کار.
12. دارا بودن قابلیت «کتاب¬ساز خودکار» برای تهیه مجموعه¬های آرای قضایی به صور مختلف از جمله دوره¬ای و موضوعی.
13. امکان ارتقای سامانه با سرعت و دقت مناسب مبتنی بر نیازهای جدید و امکان استفاده از آن در کل کشور با لحاظ رده¬های ستادی و صف در قوه قضاییه.
14. امکان ارتباط و تبادل اطلاعات با سامانه¬های ملی همچون سامانه ملی قوانین و مقررات ریاست جمهوری و سامانه روزنامه رسمی جمهوری اسلامی ایران.


صفحه اصلی ـ جستجوی ساده

در این صفحه امکان «جستجو»ی آراء فراهم است؛ با این توضیح که ضمن تفکیک گروه­های سه­گانه اداری، حقوقی و کیفری از یکدیگر، جستجو در متن آراء،عنوان و پیام اختصاص یافته به آن به صورت جداگانه یا ترکیبی و نیز به صورت کلی یا در بازه­های زمانی خاص قابل انجام است. به علاوه این­که، امکان انتخاب مرجع صادرکننده رای نیز وجود دارد .


صفحه اصلی ـ جستجوی پیشرفته

در این صفحه امکان «جستجوی پیشرفته» فراهم است که می­توان آراء را بر اساس مستند قانونی موجود در رأی، شعبه صادرکننده (امکان انتخاب مرجع صادرکننده در جستجوی ساده پیش­بینی شده)، نام قاضی صادرکننده جستجو نمود. علاوه بر این، آراء بر مبنای نمایه­ای که به آن­ اختصاص داده شده، در این نحوه جستجو، قابل بازیابی است.

در این نوع جستجو برای مرتب­سازی جدول یافته­ها مولفه­های مختلفی از حیث عنوان، تاریخ، گروه، مرجع صدور و صعودی یا نزولی بودن تاریخ پیش­بینی شده است.


صفحه اصلی ـ آمارکلی آراء به تفکیک مراجع صدور

در این صفحه، آراء از طرق متعدد قابل رؤیت است؛ با این توضیح که بخشی از آرای انتخاب شده مبتنی بر ملاک­­­های معین شده از بین آرای شعب دادگاه بدوی و دادگاه تجدیدنظر استان، دیوان عدالت اداری و دیوان عالی کشور از سال 1390 به بعد قابل رویت است.

محدوده این آراء در وضعیت کنونی شامل آرای شعب بدوی و تجدید استان تهران، شعب بدوی، تشخیص و تجدید نظر دیوان عدالت اداری و شعب دیوان عالی کشور است و ان شاء الله به مرور ضمن توسعه جغرافیایی آرا به دیگر استان­های کشور،آرای هیات عمومی و هیات­های تخصصی دیوان عدالت اداری، آرای وحدت رویه هیات عمومی و آرای اصراری هیات عمومی حقوقی و کیفری دیوان عالی کشور، در دستور کار انتشار عمومی قرار خواهد گرفت.

در حال حاضر تعداد بسیار محدودی از آرای وحدت رویه هیات عمومی دیوان­عالی کشور و هیات عمومی اصراری حقوقی و کیفری دیوان­عالی کشور نیز برای طی روند آزمایشی در سامانه بارگذاری شده است.


ـ صفحه اصلی ـ دسته بندی مراجع صدور آراء ـ دادگاه بدوی/تجدیدنظر

در این صفحه با انتخاب عدد مندرج در دایره «دادگاه بدوی» و «دادگاه تجدیدنظر»، آراء صادر شده از مراجع مذکور در استان تهران به تفکیک قابل مشاهده است که به مرور به سایر استان­ها نیز تسری داده خواهد شد.


ـ صفحه اصلی ـ دسته بندی مراجع صدور آراء ـ دیوان عدالت اداری

در این صفحه با انتخاب آرای دیوان عدالت اداری، امکان مشاهده آراء شعب دیوان، شعب تشخیص، شعب بدوی، شعب تجدید نظر، هیأت­های تخصصی و هیأت عمومی دیوان عدالت اداری در برخی موارد فراهم گردیده است و در برخی موارد نیز در آینده فراهم خواهد شد.


ـ صفحه اصلی ـ دسته بندی مراجع صدور آراء ـ دیوان عالی کشور

در این صفحه با انتخاب آرای دیوان عالی کشور، امکان ملاحظه آرای شعب دیوان عالی کشور و آرای وحدت رویه هیأت عمومی و آرای اصراری هیات عمومی حقوقی و کیفری دیوان مذکور قابل رویت است.

لازم به ذکر است که فعلاً در خصوص آرای هیات عمومی وحدت رویه و هیات عمومی اصراری حقوقی و کیفری، تعداد بسیار محدودی رای به صورت آزمایشی بارگذاری شده است و ان­شاء­الله در آینده توسعه خواهد یافت.


صفحه اصلی ـ آراء جدید/پربازدید/برگزیده

در این صفحه امکان مشاهده جدیدترین آرای منتشرشده در سامانه و همچنین پربازدیدترین آراء در آن وجود دارد. در قسمت «آراء و قضات برگزیده» آن دسته از آراء که از دیدگاه کاربران سامانه، بیشترین نظرات و نقد مثبت را دریافت نموده، قابل مشاهده است.

قضات برگزیده، در سامانه ملی آرای قضایی، قضاتی هستند که آرای صادره آن­ها بیشترین نقد مثبت را در کل دریافت کرده است.


صفحه اصلی ـ مستندات آراء

در این قسمت از صفحه اصلی، آراء بر اساس نوع مستندات مندرج در آن، تقسیم­بندی شده و با انتخاب هر نوع مستند، آرای موجود مربوط به آن قابل مشاهده است. ضمناً در خصوص هر یک از انواع مستندات، تعداد آرایی که هر نوع مستندات در آن موجود است، احصاء شده و قابل رؤیت است.

قابلیت دیگر موجود در این قسمت، امکان اتصال عنوان مستند به « سامانه ملی قوانین و مقررات ریاست جمهوری» به نشانی «www.qavanin.ir » از طریق هریک از مستندات و ملاحظه عنوان و متن کامل مستند مربوط از طریق آن سامانه است .

در این صفحه علاوه بر امکان جستجوی مستندات قانونی رای، بر اساس بازه­ی زمانی و نوع مستند، آراء مرتبط با آن مستند قانونی، با انتخاب دایره­ی سبز رنگ بالای هر مستند قابل مشاهده است .


فهرست آراء ـ نمونه جستجو

در تصویر بعدی، یک نمونه از نتیجه جستجو در «عنوان» رأی، اعم از اداری، حقوقی و کیفری و شامل بازه زمانی از ابتدای آرای منتشرشده تا زمان جستجو نشان داده شده که پس از انتخاب هر رأی­، علاوه بر ملاحظه متن آن، امکان مشاهده سایر مؤلفه­های مرتبط با رأی نیز فراهم است.


صفحه مشخصات رأی

در صفحه «مشخصات» هر رای، مشاهده اطلاعاتی از قبیل تاریخ و شماره رأی، شعبه و قاضی یا قضات صادرکننده رای ممکن است.


صفحه متن رأی

در این صفحه، متن رأی انتخاب شده به همراه «عنوان» و «پیام» اختصاص یافته به آن و برخی مشخصات کلی رأی قابل مشاهده است و همچنین امکان انتخاب یکی از آراء یا همه آن­ها برای چاپ گرفتن، به علاوه تغییر قلم وجود دارد .


صفحه کلیدواژه ها

اولین نسخه هوش مصنوعی، از قابلیت­های فعال ­شده آزمایشگاه متن کاوی آراء قضایی {به بند (5) امکانات آتی مندرج در صفحات پایانی این نوشتار مراجعه شود} به انتشار عمومی رسیده، قابلیت «ابر کلمات» است که بر اساس میزان تکرار عبارات و واژه­ها در آراء، با نمایی گرافیکی این واژه ها ارائه شده است.

لازم به ذکر است فعلاً این قابلیت در خصوص همه واژه­ها و عبارات فعال است، ولی به مرور، صرفاً روی واژه­ها و عبارات تخصصی تمرکز خواهد یافت.


صفحه نمایه رأی

در این صفحه امکان مشاهده «نمایه» اختصاص یافته به رأی به صورت تفصیلی فراهم است . «نمایه» که نوعی از موضوع­بندی پیشرفته آراء محسوب می­شود، نقشی مهم در دسترسی سریع و دقیق کاربران سامانه به آرای مورد نظر ایفاء می­کند و بدون این قابلیت و ارزش افزوده، دسترسی به آرای مورد نظر با دشواری قابل توجه همراه می­شود.

در حال حاضر کار توسعه و ترمیم نمایه­ها در دستور کار قرار دارد که ان شاء الله در آینده نزدیک تغییراتی در آن ایجاد خواهد شد.


صفحه قوانین و مقررات مرتبط

در این صفحه عنوان قوانین و مقررات مرتبط با رأی مشاهده می­شود و همچنین امکان پیوند آن با «سامانه ملی قوانین و مقررات ریاست جمهوری» به نشانی www.qavanin.ir فراهم است.

لازم به ذکر است چون معمولاً قوانین و مقررات، با گذر زمان با تغییراتی همراه می­شود، لزوماً وضعیت قانون یا مقرره مورد استناد در رای مورد نظر، با وضعیت قانون و مقرره مربوط در وضعیت کنونی یکسان نیست، لذا مبتنی بر پیوندی که از این طریق با «سامانه ملی قوانین و مقررات ریاست جمهوری» برقرار می شود، می­توان با استفاده از قابلیت موجود در این سامانه، وضعیت­های مختلف قانون و یا مقرره را در بازه­های زمانی گوناگون مشاهده کرد تا مشخص گردد در رای مورد نظر کدام وضعیت قانون و مقرره مربوط، مورد استناد قرار گرفته است.

صفحه گردش پرونده رأی

این صفحه به گونه­ای طراحی شده که امکان مشاهده مراحل گردش پرونده وجود داشته باشد. با این توضیح که از طریق این صفحه، ضمن مشاهده تاریخ ثبت دادخواست یا شکایت و تاریخ صدور آراء در مراحل مختلف دادرسی، دست­یابی به زمان صرف شده در یک پرونده از ابتدا تا صدور رأی قطعی در صورت دریافت و ورود اطلاعات مربوط به آن فراهم خواهد شد.

لازم به ذکر است چون در وضعیت کنونی، ارتباط این سامانه با دیگر سامانه­های مربوط در قوه قضاییه کامل نگردیده و نتیجتاً اغلب اطلاعات مربوط به پرونده­ها از این حیث وارد سامانه نشده است، نتایج بسیار محدودی در این خصوص در صفحه موصوف مشاهده می­گردد که توسعه آن در آینده در برنامه کاری قرار دارد.


امکان نقد رأی

در انتهای صفحه مربوط به هر رأی، امکان نقد آن رأی و درج توضیحات و همچنین ثبت نظر به عنوان موافق یا مخالف برای عموم کاربران فراهم شده است.

علاوه بر این امکان، قابلیت مشاهده نقد دیگران ذیل عنوان «نقدهای شما» وجود دارد که می توان نظر مخالف یا موافق نیز نسبت به این نقدها ثبت گردد.


اطلس نمایه

در قسمت چپ بالای صفحه اصلی با استفاده از علامت (سه خط) و انتخاب گزینه «نمایه­ها»، امکان مشاهده اطلس کلی نمایه­ها و درختواره آن فراهم است؛ با این توضیح که تعداد آرای موجود در سرشاخه­ها و زیرشاخه­ها نیز به تفکیک قابل مشاهده است .

در این وضعیت با انتخاب هر قسمتی از درختواره، علاوه بر تعداد آرای مربوط به آن، متن رأی نیز قابل مشاهده است . امکان مشاهده نقشه کامل اطلس نمایه­ها و متن pdf آن و همچنین جستجو در نمایه­ها نیز در این صفحه وجود دارد.


کتاب آرا

یکی از قابلیت­های ویژه این سامانه، امکان گرفتن خروجی سریع کتاب، از آراء به صورت صفحه آرایی شده است. در این قابلیت با تعیین بازه زمانی، گروه رأی(اداری، حقوقی و کیفری) و مرجع صدور رأی مجموعه­ای با فهرست تاریخی، فهرست موضوعی(نمایه) و متن فصل­بندی شده و با واژه­نامه تخصصی، تنها با فشردن یک دکمه، فراهم شده است.

در حال حاضر این قابلیت صرفاً در داخل پژوهشگاه قوه قضاییه و برای مسئول ذی­ربط فراهم است و در آینده و مبتنی بر سیاست ­مقرر و با لحاظ ترتیبات و شرایط خاص، امکان فراهم شدن استفاده از آن برای کاربران بیرونی وجود دارد.


دریافت نظرات و پیشنهادها

مسئولان ذی­ربط در پژوهشگاه قوه قضاییه، مشتاقانه منتظر دریافت نظرات و پیشنهادهای کاربران گرامی و مخاطبان فرهیخته این سامانه هستند.

از این رو برای تسهیل ارتباط دوسویه در این خصوص، گزینه­ای با همین عنوان در قسمت چپ بالای صفحه اصلی، با استفاده از علامت (سه خط)، در نظر گرفته شده است تا کاربران محترم نظرات و پیشنهادهای خود را از جهات مختلف، نسبت به قابلیت­های نرم افزاری سامانه مذکور و همچنین جوانب محتوایی آن در قسمت مربوط درج کنند تا پس از بررسی لازم، در خصوص نحوه رعایت آن تصمیم گیری شود و حتی در صورت لزوم و مقدورات نتیجه بررسی و اقدام نیز از طریق رایانامه(ایمیل) به پیشنهاد دهنده منعکس گردد.

بدین لحاظ توصیه می­شود که پیشنهاد دهندگان محترم، حداقل، نشانی رایانامه(ایمیل) خود را در قسمت معین شده درج کنند.


برخی از امکانات مهم آتی سامانه ملی آراء قضایی

توسعه کمی آرای قضایی

افزایش تعداد آرای قضایی منتشر شده در سامانه ملی آرای قضایی نسبت به وضعیت موجود، هم از حیث به هنگام شدن آن تا زمان حال و هم از حیث توسعه آن به مراجع قضایی در سایر استان­ها، از برنامه­های قطعی پژوهشگاه قوه قضاییه است که ان شاء الله مبتنی بر فراهم شدن مقدمات مربوط، به مرور اجرایی خواهد شد.

ارتباط سطح ماده و تبصره­های مستندات رای، به سامانه ملی قوانین و مقررات ریاست جمهوری

این قابلیت با امکان مشاهده مستقیم متن مواد استنادی در آراء، ضمن رعایت صرفه­جویی در زمان برای کاربران محترم، شرایط لازم را برای تحلیل دقیق مفاد رای با مستندات آن فراهم کرده و در عین حال با پیوندی که بین این قابلیت با سایر قسمت­های سامانه ایجاد خواهد شد، امکان تهیه گزارش­های جامع آماری را از حیث استناد به اجزای ساختاری قوانین و مقررات فراهم می­کند که یکی از وجوه آن می­تواند آسیب شناسی نظام قضایی و تقنینی در کشور باشد.

طرفین دعوی

در این صفحه که در برنامه توسعه سامانه مذکور قرار دارد، امکان مشاهده برخی از مشخصات کاربردی طرف­های دعوی در صورت وجود آن در متن رای و یا دریافت آن به طریق مقتضی و با رعایت حریم خصوصی و ترتیبات امنیتی و غیره فراهم خواهد شد.


نتیجه تحلیلی

در این صفحه نیز که در برنامه توسعه سامانه مذکور قرار دارد، امکان مشاهده نتیجه تحلیلی رأی فراهم می­شود. با این توضیح که اطلاعات تفکیک شده از رای بدوی و تجدید نظر از حیث، محکومیت، برائت، نوع محکومیت و غیره در آن درج و قابل مشاهده خواهد شد.


آزمایشگاه خدمات متن کاوی آراء قضایی

با توجه به رشد فن‌آوری‌هایی مانند هوش مصنوعی و روش­های مرتبط با آن همچون متن­کاوی، یادگیری ماشین، یادگیری عمیق و پردازش تصویر، بهره‌گیری از این پیشرفت‌های علمی می‌تواند در جهت تکامل و هوشمندسازی سامانه‌ ملی آراء قضایی قرار گیرد و نتیجتاً موجب جهش در قابلیت‌های نرم‌افزاری و صرفه‌جویی قابل توجه در منابع انسانی و مالی شود .

پژوهشگاه قوه قضائیه سعی دارد با راه اندازی آزمایشگاه هوش قضایی در سامانه ملی آرای قضایی، گام به گام و به صورت کاربردی قابلیت­های متعددی را در این زمینه فعال کند که به برخی از عناوین مهم آن به شرح آتی اشاره می­شود:

استخراج اطلاعات: متن آراء قضایی دارای اطلاعاتی متعدد است که استخراج این اطلاعات از حالت متنی به مولفه­ها و ویژگی­های قابل پردازش، ارزش افزوده اطلاعاتی فراوانی به آرای منتشر شده می­دهد که در حالت عادی جستجوی این موارد از یکایک آراء، فرآیندی زمان­بر و پر هزینه­ است. برخی از این اطلاعات شامل جنسیت، سن قانونی، تابعیت و دارای وکیل بودن یا نبودن طرف­های دعوی، شماره پرونده، شماره و تاریخ دادنامه و نام قاضی و شعبه صادر کننده رای، کارکردهای خود را در سامانه ملی آرای قضایی دارد.

استخراج مستندات قانونی رای : تشخیص مستندات قانونی مندرج در آراء، از ابعاد مختلف قضایی، تقنینی، تنقیحی، آموزشی و پژوهشی، ابزاری قوی در اختیار مخاطبان مربوط قرار خواهد داد که با تحلیل آن ضمن یافتن نقاط قوت و ضعف آراء، آسیب­شناسی عمیقی از پیکره آرای قضایی به دست خواهد داد که می­توان برای برنامه­های اصلاحی و تحولی در ساختار قضایی و حقوقی کشور از آن استفاده کرد. تشخیص فراوانی آراء در مستندات مختلف، آرای متهافت و مانند آن از جمله آثاری است که می­توان از این رهگذار نیز بدان دست یافت.

دسته­بندی موضوعی: دسته­بندی هوشمند آراء بر اساس موضوعات متعدد قضایی، با سرعت و دقت بخشیدن به یافتن آرای مورد نظر مخاطبان، امکان رسیدن به نتایج مورد نظر آنان را حسب نوع استفاده (قضایی، تقنینی، تنقیحی، آموزشی، پژوهشی و غیره)، تسهیل و کم هزینه می­کند.

کشف ارتباط­ها: در این بخش با کشف هوشمند ارتباط آراء با یکدیگر، فراوانی آراء در موضوعات مختلف و همچنین آراء مشابه و متهافت که مبنایی برای صدور آرای وحدت رویه است، مشخص می­گردد.

گزارش­های تحلیلی: در بخشی از این گزارش­ها با استفاده از روش­های هوش مصنوعی، فراوانی انواع جرائم و موضوعات حقوقی و اداری و غیره در پرونده­ها و نوسانات و تغییرات زمانی و مکانی آن مشخص می­گردد.

رعایت حریم خصوصی: با استفاده از روش­های هوش مصنوعی می­توان رعایت حریم خصوصی اشخاص ذی مدخل در پرونده­ها را از حیث مخفف­سازی اسامی و غیره با صرف زمان کمتر و دقت بیشتر رعایت کرد.

تحلیل نقد کاربران: تفکیک و تحلیل نظرات مثبت و منفی کاربران سامانه ملی آرای قضایی نسبت به آراء منتشر شده با مشخص کردن شاخص­های مختلف، یکی دیگر از این قابلیت هاست.

بدون تردید با توجه به اینکه مبتنی بر الزامات قانونی، احتیاط­ها و مراقبت­های لازم از حیث حفظ حریم خصوصی، امور امنیتی، اخلاق و عفت عمومی، سیاست محوری پژوهشگاه قوه قضائیه در انتشار آرای قضایی است، در عین حال چنانچه این انتشار در حد امکان و مقدورات، کثرت لازم و کافی را داشته باشد، دسترسی جامعه حقوقی کشور، اعم از قضات، وکلاء، اساتید، دانشجویان و غیره به سطح گسترده­ای از آرای قضایی با استفاده از قابلیت­های مذکور، نتایج مورد نظر آنان را با دقت و سرعت مطلوب فراهم خواهد کرد که قطعاً در صرفه­جویی زمان و هزینه­های دیگر، نقش اساسی و محوری دارد و در این ارتباط کمیت و کیفیت استفاده از هوش مصنوعی بسیار کارسازست.


گزارش های پیشرفته

یکی از قابلیت­هایی که برای این سامانه از ابتداء پیش­بینی شده، ارائه گزارش­های پیشرفته است که بعضی از این گزارش­ها فعال شده و به اقتضای ماهیت آن در داخل پژوهشگاه قوه قضاییه از آن استفاده می­شود و این امکان وجود دارد با لحاظ تمهیدات و شرایط خاص، برخی از آن در معرض عمومی نیز قرار گیرد.